Проф. д-р Ивайло Кринчев

  • Заместник-ректорАкадемичен симфоничен оркестър и дейността на учебния музикален театър

Завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Вульпе. Има участия в майсторските класове по симфонично дирижиране под ръководсвто на проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.

От 1990 г. до 1996 г. е диригент на Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера. Под негово ръководство за първи път на Бургаска сцена са поставени оперите „Дон Жуан” и „Норма”. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж”, Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария. Преподавателската си дейност започва като хоноруван преподавател в Национална музикална академия през 1993 г. по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”. От 2001 г.е щатен преподавател, от 2005 г. – Доцент, а от 2015 – Професор.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея, изнасяйки майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети, както и гостувания на симфонични и камерни оркестри. Диригент-постановчик е и на операта „Бътерфлай” от Дж. Пучини в гр. Куангджу с участието на оркестъра на Националната опера и балет, София.

Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, между които Софийска филхармония, Пловдив, Варна, Русе, Видин и т.н. Има записи за БНР и БНТ.